“la carinyena blanca surt des de l’Empordà per mostrar-se al món amb orgull, amb rauxa, amb trempera. Neix alegal i lliure. És una varietat blanca vestida de nervi“. Així s’expressava el mestre Pitu Roca per allà l’any 2019, en un acte al Palau Robert de Barcelona per explicar la carinyena blanca. Una varietat que per aquelles dates tot just acabava de ser reconeguda pel minesterio i per l’INCAVI, però encara li mancava que la DO Empordà la inclogués en el seu plec de condicions.
Diu en Pau Albó, enòleg del Celler Espolla, que la carinyena blanca és acidesa i mirall, per la seva capacitat d’expressar el territori que la veu créixer.
Una varietat que en els últims anys s’està erigint com un dels bucs insígnia de l’Empordà i que el passat dijous vam tenir el plaer de tastar. Diferents maneres de fer i d’interpretar la varietat en funció del celler elaborador i de cada zona. Del més elèctric al més untuós. Del més fi, al més extrem. Però tots ells honestos amb la terra, minerals, expressius i plens de vida.
Un tast per descobrir, compartir i gaudir.
Visca la Carinyena Blanca!